Tuesday, October 8, 2013

Ayam Membawa Maut


Sebelum ini, negara digemparkan dengan peristiwa kematian akibat keracunan (Klik Di Sini), berikut sedikit maklumat untuk dikongsikan.

Bakteria Salmonella memang semulajadi ada dalam ayam mentah dan kebanyakan makanan laut. Makanan tersebut hendaklah di masak secukupnya. Tentukan ayam di masak hingga  ke tulang. Jangan makan jika masih nampak darah di tulang, terutamanya drumstick. Makanan berprotein tinggi tidak boleh di simpan di suhu biasa (27 C) melebihi 4 jam kerana pembiakan bakteria telah cukup untuk mengeluarkan toksin keracunan makanan.


Minta semua sahabat tolong ambil iktibar  atas musibah keracunan makanan d tanjung dawai kedah yg sdh mengorbankan 6 nyawa dan beratus lg sdg d rawat d hospital yan dan hspital sg petani...

Kenduri@ kg huma tg dawai.
•penyebab: Salmonella paratyphii B
•punca: ayam masak merah, ayam 80 ekor dibeli pd khamis, simpan dlm peti x cukup sejuk,  pg jumaat ayam dah bebau, yg ketara rosak dibuang tp yg agak2 boleh pakai di basuh dgn cuka dan digoreng. 
ayam dibeli baru 50 ekor,  digoreng, yg 50 ekor dihidang dulu, habis yg tu baru dikluarkan yg 50-50 td, sbb tu yg mkn sekitar kul 3 yg infected.
والله اعلم

Untuk renungan bersama....
Semoga menjadi iktibar buat kita semua.
Klu kat rumh pun klu agak2 dh berbau aym tu buang ajelh.. tmasuk brg yg dh expired

2 comments: